Stam Mestrom Mestrum Montfort Antonius Mestrom 1754

Maria Margaretha (Greet) Mestrom

Persoonskaart

Ouders

vader Geboortedatum moeder Geboortedatum
Petrus Hendricus (Driek) Mestrom 21-9-1890 Anna Maria Meuwissen (Mestrom) 28-7-1895

Persoonsgebeurtenissen

Soort gebeurtenis Datum Plaats Omschrijving
Geboorte 26-1-1923
Overlijden 21-01-1945 Montfort, Gemeente Roerdalen, Limburg, Nederland

Notities

Anna Maria, Driek en 3 van hun kinderen zijn omgekomen bij een bombardement op Montfort 21 januari 1945.

in de media vind je in het document over de bombardementen in Montfort een even gedetailleerde als gruwlijke beschrijving. Het blijkt dat de engelsen een offensief inzetten met vliegtuigen met bommen vanaf Eindhoven op de duitsers. Daarvoor is Montfort een belangrijke plaats ivm de toegang van de duitsers via belangrijke wegen met het achterland. Besloten wordt door de engelsen om de toevoerwegen te bombarderen. De gevolgen voor Montfort en zijn bevolking zijn rampzalig. Veel gebouwen en wegen worden in puin gebombardeerd en veel mensen die in schuilkelders zitten of dekking zoeken overleven het niet.
Ook deze familie Mestrom wordt zwaar getroffen.

In het document op de site van Stichting Oorlogserfgoed Midden-Limburg, geschreven door Ron Mans: https://oorlogserfgoedml.files.wordpress.com/2019/12/pdf-de-bombardementen-op-montfort-in-januari-1945-deel-2.pdf lezen we:

"Wanneer om 13:10 uur de Typhoon van Flying Officer P.H. Kearse neerstort in de Spanjestraat, stijgt op vliegbasis Eindhoven het No. 438 Squadron op. Het aanvalsdoel van de zes Typhoons van No. 438 Squadron is het noordelijk gelegen kruispunt Aan de Berg.Er worden in het doelgebied twaalf bommen afgeworpen. De vliegeniers schrijven na hun terugkomst in het operatieverslag dat het een uiterst succesvolle missie is geweest. Het wegenkruispunt is geblokkeerd en gebouwen naast de weg staan in brand. Op de hoek van de Huysbongerdweg en de Stationsweg is een grote bomkrater. Even verderop is voor het huis van Beckers aan de Rozendaalse Hei een bom gevallen die het huis heeft weggeblazen.32 Bij het kruispunt aan de Linnerweg is één van de bommen terechtgekomen naast de kelder van Driek Mestrom. Door de detonatie is het zand onder het fundament de keldervloer binnengedrongen. In deze kelder zijn de mensen gestikt. Wel is er nog een meisje van Evers uit Linne levend uit- gehaald en daarna liggend op een deur naarhet zusterklooster in het dorp gebracht. Meteen na de bevrijding op 24 januari is ze naar het ziekenhuis in Sittard getransporteerd. In de kelder van Driek Mestrom vinden elf mensen de dood. De familie Mestrom-Meeuwissen, de familie Beumers en een evacuéuit Linne kunnen niet meer worden gered. De familie Beumers is eerder door de Duitsers uit hun huis aan de Waarderweg gezet en heeft hier in deze kelder haar toevlucht gevonden. Men heeft beschutting gezocht voor het oorlogsgeweld. Het lot zal echter anders beslissen."

Media

Afbeeldingen

Naamplaat Mestrom Grafmonument Montfort 14781213_Montfort_(Limburg)_massagraf,_namenplaat_07_van_12_Mestrom2

Grafmonument Montfort

Naamplaat Mestrom Grafmonument Montfort

Oorlogsslachtoffer Montfort - Mestrom

PDF

de bombardementen op Montfort in januari 1945 deel 2- Mestrom Montfort

Bidprentje Peter Henricus, Maria Margaretha, Anna Maria Christina, Casper Johannes Hubertus Mestrom en Anna Maria Meuwissen