Hypothese voorvaders familie Mestrom Mestrum

Bron: Hennaarderadeel tijdens de reformatie pag 15

Omschrijving

Soort Waarde
Datum titel Hennaarderadeel tijdens de reformatie pag 15
Afkorting
Autoriteit
Auteur Simon Schaafsma
Plaats
Publicatie Klaaikluten Nijsbrief fan de Stifting ArgHis jaargang 5 2001 nr 2 pagina 15
Referentienummer
Referentietype

Invoer met deze bron

Personen
Petrus Mestrum

Tekst

Pater Petrus Mestrum
Zijn opvolger een zekere pater Petrus Mestrum 1646-1651 was een oplichter. Hij zag kans van de kerkelijke kas 700 goudgulden te verdonkerema- nen. Tijdens ziekte van de seculiere priester pas- toor Silvius beheerde Mestrum de statie Ooster- end en Sneek. Na terugkeer van Silvius weigerde hij de statie Sneek op te geven. Ook na bevel van de Apostolisch Vicaris bleef hij weigeren zijn gelofte van gehoorzaamheid op te volgen. Het gevolg was excommunicatie, wat hij in eerste instantie negeerde. Hij bleef de mis lezen en sa- cramenten toedienen. Hij kon dat doen omdat hij in beide kampen aanhangers had. Zijn kerkelijke werkzaamheden zijn gevuld met conflicten, pro- cessen, vechtpartijen letterlijk soms vanaf het altaar. Mede hierdoor veroorzaakte hij een twee- deling in de R.K. kerk van Oosterend en Sneek. Later koos hij, volgens eigen zeggen min of meer gedwongen door zijn oversten, voor zijn persoon- lijke reformatie.
Intussen was een kandidaat pastoor verschenen, Pater Goemans. Tijdens een soort locaal conclaaf, probeerde men een oplossing te vinden beide pa- ters op een lijn te krijgen. De opzet was uit beiden
de beste te kiezen. Dit mislukte volledig ook al omdat Mestrum afwezig wenste te zijn. Na een eindeloos palaver tussen voor en tegenstanders, kozen de gelovigen uiteindelijk pater Goemans. Mestrum trad uit de orde en verzocht predikant te worden. Hij was en bleef ook in zijn nieuwe func- tie een problematisch figuur. Eenmaal predikant verkondigde hij soms ouder gewoonte de roomse leer en stichtte verwarring bij zijn gemeente. In- tussen bleef hij voortdurend, zijn kerkelijk wette- lijke opvolger, waar hij maar kon op alle moge- lijke manieren dwarszitten. Na een beroep in Peins/Zweins kwam hij, inmiddels gehuwd met een predikantendochter, waarbij hij enige kinderen had, op 52 jarige leeftijd in Peins op 29 jan 1672 te overlijden.

Media

PDF

Hennaarderadeel tijdens de reformatie