Hypothese voorvaders familie Mestrom Mestrum

Petrus Mestrum

Persoonskaart

Bijkomende namen

Bijkomende namen Naam
Familienaam Mestrom

Ouders

vader Geboortedatum moeder Geboortedatum
Joannes ? Mestrom NN NN

Partners

Partners Geboortedatum Kinderen
Fokeltje Hendrici Brouwer (Mestrum) 23-8-1640 Gosse Mestrum
Johannes Mestrum

Persoonsgebeurtenissen

Soort gebeurtenis Datum Plaats Omschrijving
Geboorte 1620
Wijding 17-6-1639 Brussels, (Bruxelles-Capitale), Brussels Capital Region, België tonsuur
Wijding 18-6-1639 Brussels, (Bruxelles-Capitale), Brussels Capital Region, België subdiaconaat
Wijding 2-6-1640 Brussels, (Bruxelles-Capitale), Brussels Capital Region, België diaconaat
Wijding 25-5-1641 Brussels, (Bruxelles-Capitale), Brussels Capital Region, België priester
Beroep 31-08-1662 Peins, Gemeente Franekeradeel, Friesland, Nederland Predikant van de Hervormde Gemeente Peins & Zweins
Huwelijk 16-11-1662 Leeuwarden, Gemeente Leeuwarden, Friesland, Nederland
Overlijden 29-1-1672 Peins, Gemeente Franekeradeel, Friesland, Nederland

Notities

In de aantekeningen en onderzoek van Jos Mestrom uit St. Odiliënberg over de familie Mestrom waarin hij een hypothese introduceert om alle stammen aan elkaar te koppelen via Joannes Mestrom, de vader van deze Joannes lezen we:

Hij was priester in een klooster te Diest (België). Van daar uit werd hij uitgezonden als missionaris naar Friesland. Hij trad uit en werd dominee.

In het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek uitgegeven in 1921 waarin alle “bekende”Nederlanders benoemd worden, vinden we de volgende aantekening omtrent Petrus Mestrum, geboren omstreeks 1620, overleden te Peins 29 januari 1672:


Hij was van de orde van de Minorieten de Observantia (Franciscanen of Minderbroeders).

In 1646 komt hij als missionaris naar Oosterend in Friesland. In 1648 neemt hij voor 3 maanden de taak over van de zieke pastoor Sylvius te Sneek. Bij diens terugkomst weigert Mestrum Sneek te verlaten en hij brengt de gehele parochie in rep en roer. Na diverse waarschuwingen van zijn superieuren wordt hij in 1655 geëxcommuniceerd. Hij bekeert zich dan tot het protestantisme en wordt predikant te Peins en Sweins waar hij ook sterft.



Navraag bij het Instituut voor Franciscaanse Geschiedenis te St.Truiden (België) levert de volgende gegevens op:


Petrus Mestrum ontving te Brussel:
- Op 17 juni 1639 de tonsuur

- Op 18 juni 1639 het subdiaconaat
- Op 2 juni 1640 het diaconaat
- Op 25 mei 1641 het priesterschap


Hij verbleef in het klooster te Diest (België) waarschijnlijk samen met zijn jongere broer Hendricus Mestrum die de wijdingen te Brussel ontving op de navolgende data: 13 en 14 juni 1642, 20 september 1642 en 19 september 1643. Henricus overleed in het klooster te Diest op 9 oktober 1665. Helaas is over geboortedatum en plaats evenals over de ouders niets terug te vinden.



Ds. Kalma wijdt een artikel aan hem in een Fries tijdschrift. Hieruit blijkt dat Petrus in 1662 met goed gevolg deelneemt aan het predikantenexamen en er zijn zoveel lovende getuigenissen over hem dat hij vrijwel onmiddellijk beroepen wordt te Peins en Sweins deels als dominee en deels als huiskapelaan van de Ritmeester Ignatius Kingma die met een roomse vrouw getrouwd is en niets liever wil dan dat ze overgaat tot het gereformeerde geloof.

Volgens de “Roomse”schrijvers is hem dat echter niet gelukt en ook zijn zuster/huishoudster bleef trouw aan het katholieke geloof.

In zijn huwelijk zou het ook al niet goed gaan. Wij moeten al deze verhalen echter met een korreltje zout nemen want de Roomsen waren natuurlijk niet te spreken over een afvallige priester, die overigens een zeer goed predikant bleek te zijn. Van heinde en verre kwam men naar hem luisteren en zelfs in Leeuwarden werd hij als gastprediker uitgenodigd.

In de kerk van Peins kreeg hij een grafsteen met het volgende opschrift: den eerwaardigen Godzaligen en welgeleerden Petrus Mestrum oud 52 jaren is in den Heer zeer christelijk ontslapen den 29 januari 1672. Zo slecht als men over hem schrijft (Andreas Tiara) zal hij dus wel niet geweest zijn.



Petrus Mestrum (soms ook Mestrom) huwt te Leeuwarden op 16 november 1662 met de domineesdochter Fokeltje Hendrici Bruwer gedoopt te Schalsum 23-8-1640 als dochter van dominee Henricus Nicolay Brouwer predikant te Schalsum en Lolck Gossesdr. Ze kregen toestemming voor het huwelijk op 1 november 1662 in Leeuwarden.

Omdat Petrus in zijn eigen Parochie geen doop- en trouwboeken bijhield is de geboortedatum van zijn kinderen niet te achterhalen. Het gaat echter om twee zoons n.l. Johannes en Gosse die genoemd worden bij de boedelscheiding van hun moeder die te Twijzel overlijdt in juli 1679. Na de dood van Petrus was ze in het huwelijk getreden met Ds. Joannes Heerma, die na haar dood de beide jongens in huis nam.

Daar de jongste zoon Gosse genoemd is naar zijn grootvader van moederszijde is het aan te nemen dat de oudste Johannes genoemd is naar zijn grootvader van vaderszijde.

Zoon Johannes Mestrum werd apotheker te Kollum. In 1705 verklaart hij 42 jaar oud te zijn. Hij is dus geboren te Peins rond 1663. De tweede zoon Gosse was jonger, maar over hem is niets meer terug te vinden.

Johannes trouwt te Dokkum op 19-1-1690 met Margriet Schregardus , gedoopt te Rinsumageest 28-2-1664, dochter van Henricus Schregardus dominee en geneesheer te Rinsumageest en Feyckien Luitinga.



Kinderen van Johannes en Margriet uit dit huwelijk:



Henricus Mestrum

Fookeltje Mestrum trouwt te Dokkum 10-9-1718 met Dirk Jansen soldaat onder het Regiment van Saksen –Eisenach.

Doetje Mestrum gedoopt te Kollum 31-3-1700



Waarschijnlijk is deze tak uitgestorven. Er is in ieder geval niets meer van terug te vinden.

Uit stamboom Frits Mestrum.
Vermoedelijk stond op de grafsteen van Petrus Mestrum het volgende:
"Ao 1672 den 29 januarij is in den heere zeer christelijck ontslapen den eerwaardigen godwaardigen godzaligen en welgeleerden ds Petrus Mestrum dienaar der gereformeerde gemeente Jesu Christi tot Peins en Sweins oud 52 jaren"

Media

Afbeeldingen

detail huwelijksakte Petrus Mestrum en Fookeltje Hendrici 1662

HUW 1662 Mestrum Petrus en Fookeltje Hendrici

Katholiek leven in Noord-Nederland 1956-2006 vijftig jaar bisdom Groningen

detail 2 huwelijksakte Petrus Mestrum en Fookeltje Hendrici 1662

Petrus Mestrom

PDF

schregardusinfriesland-151206133434-lva1-app6891

Hennaarderadeel tijdens de reformatie

In en om de schuilkerkjes van Noordelijk Westergo