Naast Maasbracht ook landbouwers in Montfort
Dat de familie Mestrom-Mestrum naast Maasbracht ook in Monfort “boerde” zal niet vreemd overkomen. We hebben immers een tak Montfort in onze familie, dus dan is het logisch dat er ook landbouwers en grondeigenaren in Montfort actief waren rond 1820.
In het overzicht tellen we 7 boeren, die goed waren voor 42 percelen van in totaal 107 hectare. Daarvoor betaalden de landbouwers 742,83 gulden aan belasting per jaar.

Montfort 1818

Burgemeester en landbouwer
De man met het meeste grond in Montfort was Willem, die naast landbouwer ook burgemeester was (of andersom). Hij had 22 percelen en in totaal 48 hectare, waarvoor hij jaarlijks 51,44 guldens aan belasting betaalde. Ook Theodoor had nogal wat grond, namelijk 12 percelen van totaal 32 hectare. Overigens hadden beiden ook in Linne flink wat grond en Theodoor ook in Maasbracht. Je kunt dat bekijken bij de stukjes over Maasbracht en Linne.

Registers en kaartjes
We weten dit allemaal omdat het kadaster de registers van rond 1820 en later bewaard heeft en ook de kaartjes van het gebied. Je ziet hierboven de overzichtskaar van Montfort rond 1818 en ook de afbeelding daarboven komt uit het kadaster van die tijd. Ik heb de registers doorgeploegd (om maar eens in landbouwtermen te spreken) en alles op een rijtje gezet.
Zo krijgen we een beeld van de boeren uit onze familie in de plaatsen Maasbracht, Montfort en Linne (binnenkort). Ik heb de perceelnummers opgezocht op de kadasterkaartjes, ze ingekleurd (zie het plaatje helemaal bovenaan en bij de personen in de stamboom van Montfort) en het perceelsnummer en de naam erbij gezet. Vervolgens heb ik de betreffende registerbladen en het kaartje in de stamboom van Montfort geuploaded bij de betreffende persoon. Zo kun je dus zien waar een Mestrom zijn perceel ergens had liggen. En zie je bovendien waar Willem en Theodoor hun huis en erf hadden, want zij woonden in Montfort. In het overzicht hieronder kun je op de betreffende voornaam klikken om naar die persoon in de stamboom te gaan om de registers en de kaartjes met percelen te bekijken.

Overzichten
Hieronder kun je in die pdf een overzicht van alle percelen en personen zien. Zo staan er dus ook bij Maasbracht en Linne zulke overzichten. En zoals ik al schreef kun je als je op een voornaam klikt in de stamboom naar die persoon toe en kun je dus de registers en de kaartjes met ingekleurde percelen zien.